maandag 21 maart 2016

Bellen met 112, hoe gaat dat ?

Je belt naar de 112 alarmlijn, wat word er van je verwacht en wat is belangrijk om door te geven?

112 bellen, dat betekent dat er een noodgeval is, dat zal voor je spanning mee brengen. Als je 112 belt dan krijg je allereerst te horen "112 alarmcentrale wie wilt u spreken, politie brandweer of ambulance?". Je moet een keuze maken waar je naar doorverbonden wilt worden. Ik neem als voorbeeld de politie. Je krijgt de vraag "in welke plaats?", in dit voorbeeld gebruiken we "Eindhoven". Je word doorverbonden naar de juiste meldkamer. Geef in dit telefoongesprek nog geen informatie, dit is puur om je door te verbinden naar de goede discipline en juiste meldkamer.Binnen enkele seconden heb je verbinding met de aanname centralist, deze zal je vragen "wat is de locatie van het noodgeval?", dit is voor de hulpdienst heel belangrijk. Mocht de verbinding verbroken worden dan weet de politie eenheid waar we naar toe moeten komen. Er word gevraagd wat er aan de hand is, probeer kort en bondig concrete informatie te geven. De melding word gemaakt, en terwijl je nog aan de lijn bent word de melding doorgezet naar de uitgifte centralist. Deze kijkt op de kaart, waar de politie eenheden met GPS zich bevinden en zal de dichtstbijzijnde eenheid aansturen naar het noodgeval. Terwijl de aanname centralist nog met je aan de lijn is, zijn de politie eenheden al aanrijdend. Aanvullende informatie word in de melding getypt en zo kan de uitgifte centralist de eenheden op de hoogte houden.
Alle onderliggende informatie kun je doorgeven aan de politie eenheid welke ter plaatse komt.

Probeer vooral goed te luisteren naar de informatie die gevraagd word door de centralist. Zodra een locatie doorgegeven is, kan de hulpdienst aangestuurd worden, terwijl je aan de lijn bent wordt er al gereden.
Het kan soms moeilijk zijn maar blijf vooral kalm. Hoe sneller we de juiste informatie hebben, hoe beter wij een melding kunnen behappen.

Wilt U reageren op dit bericht, dan kunt U het contactformulier invullen bij onderstaande link;